Sunday, February 16, 2014

Pemimpi; kau milikku

Wahai malamku;
Aku seperti tidak sabar bertemu denganmu-
Untuk mendakap dirimu (sayang) yang hanya aku memiliki tanpa perlu ada dua atau tiga mereka yang menganggu.
Walau terkadang mataku lelap tidak selama mana;
Bermimpikan tentang kamu sudah bisa buat aku bahagia.
Biar hanya berpelukkan angan bahagia palsuku;
Biar hanya bahagia dengan kata-kata manis yang mungkin saja itu yang aku lakarkan;
Biar hanya tersenyum indah dengan wajah yang aku telah lama patrikan dalam ingatan-
Aku ingin ia terus melekat dan tinggal selama-lamanya.
Namun siapalah aku?
Pada realiti,
Pada duniawi-
Aku ini hanya pemimpi yang gagal;
Tidak mampu memiliki kamu secara mutlak-
Hanya malam peneman hati yang kesepian.
Kesian.

Friday, February 14, 2014

Setahun; kami-

14hb Februari 2014
Sudah genap setahun lepas aku dengan dia rebound relationship. Sedar tak sedar daripada aku takde perasaan langsung ke dia terus jadi sayang tu amik masa yang tak pernah kau sendiri nak bayangkan.
Dalam setahun tu macam-macam benda dah jadi. Nak cerita boleh buat satu buku dah (cuma aku yang tak reti menulis). Macam-macam benda yang aku tahun pasal kau. Pemalas kau. Melawan kau tu. Malah sweet talker kau tu pun aku dah jumpa.
Untuk ke satu tahun ini; tiada apa yang aku dapat gambarkan betapa perasaan ini terlalu drastik perubahannya. Dari langsung tak move on. Aku dah mampu tolak hati aku perlahan-lahan ke hati lain. Bukan senang ye nak move on.
Kita pun sudah naik ke level seterusnya. Untuk relationship yang matang. Tidak pasti, apa ada untuk dua-tiga-empat-lima-enam tahun lagi untuk kita. Tapi aku tak akan berputus asa untuk rawat lagi hati aku, juga hati kau yang telah lama mati gara-gara cinta semasing disampahkan. Moga, pada mimpi-mimpi yang kita igaukan selama ini. Jadi kenyataan yang lebih mengembirakan.

Pada laki-laki gemuk (dia),
Jangan pernah mensia-siakan lagi hati ini-
Pada laki-laki gemuk (dia),
Moga semua yang dirancang terus terjadi;
Dengan izinNya.

Monday, February 10, 2014

Kelvin Chew; anak buah yang matang

Ini tentang anak buah aku yang berdarah cina-murut. Kehilangan ayah pada umur 3/4 tahun. Tinggal bersama mami tunggal. Sekarang sudah 8 tahun. 

Baru-baru ni tahun baru cina. Jadi macam biasa celebrate lagipun kami banyak kawen campur. Jadi ada satu hari ni, dia tidur dekat bilik dia sendiri (dia cerita). Kami panggil dia Alun. Jadi cerita dia macam ni.

Mami: Lun, nenek dengar kau mimpi bapa kau. Betul kah?
Alun: iya nek, saya mimpi bapa bah
Aku: bapa kau sihat lah? Jadi macam mana saja?
Alun: si bapa sihat saja. Dia datang pakai kereta putih. Dia pergi peluk-2 ni saya.
Abah: bapa kau ada cakap apa-2 lah?
Alun: ada, bapa bilang "Alun, belajar rajin-2, jangan melawan (bahasa cina)" terus peluk2 saya ni. Itu lah saya terbangun terus menangis tu.

Budak ni memang tabah. Dia cerita cool je tapi dalam hati dia memang rindu ipar aku tu. Yang paling tacing bila dia cakap bapa dia pakai baju Tahun baru Cina before dia mati (baju tu adik kazen aku pakai).

Lepas cerita bapa dia. Ada lagi senanya cerita yang mungkin buat kita semua tacing. Anak buah aku ni suka sangat ikut atau tidur dekat umah aku memandangkan kami berjiran. Jadi, dia ikut kami ke kebun. Malam tu dia termenung dekat kaki lima umah kebun kami. Dia terus cakap:

Alun: anty ap, anty ina sudah balik kah tu ah?
Aku: kenapa lun?
Alun: saya risau oh mami kena culik. Saya mau kol mami oh tanya dia okey ka tidak.

Kami semua ketawa terus ejek dia lah. "Eeehh rindu lah tu"

"Mana ada, saya risau mami kena culik -,-"

Time otp tu, banyaklah dia pesan dengan mami dia ni.

Mami buat apa? Mami oke kah disana? Anty ina ada? Nanti mami kol uncle ham (adik aku) suruh kawan kamu tidur ah. Kunci rumah ah mami. Saya risau ni sama mami. Babai mami. 

Untuk budak 8 tahun risaukan ibu dia. Terus buat aku terfikir. Sedangkan budak kecil tahu risaukan ibu dia kenapa kita yang dah besar ini kadang-2 mengabaikan orang tua kita? 

Wednesday, February 5, 2014

Smoke sin.

Baby,
Why you so dumb?
I'm here watching over you
Baby,
Why you so dumb?
To realize the truth

You better watch out!

You smoking sin
Talking shit
As if your life infinite

Act like a god
Speak like a bitch

Just stop. Coz I hate you so much
Till the hell burn you.
Ashes.

I'm just a sinner

For all of these years
I've been a sinner
To fall in love with someone
And suicide for infinity
Just marry me once
And buried me down to hell.